poniedziałek, 3 października 2011

Jesienne oblicza Jeremki i głóg

W jesieni jej bardzo twarzowo i wygląda dorodnie jak dojrzały owoc głogu jednoszyjkowego czyli głożyny, cierni białych, jaworka, bodlaka, bulimączki, hłyku. Jego roztartym owocem smarowano okolice uszu dzieci z terenu Ropczyc, żeby zasnęły spokojnie, jeśli same nie mogą. W Małopolsce w Wigilię Bożego Narodzenia, tuż przed wieczerzą, zjadano świeżo zerwane owoce głogu, "żeby usta nie bolały i na czerwonkę, żeby nie chorować". Z głogiem związane jest zjawisko endozoochorii a dokładnie ornitochorię, czyli rozsiewany jest dzięki pomocy ptaków, które najpierw się pysznym owocem głogu najedzą a potem, wiadomo...;) Owoce głogu może rozsiewać i człowiek, bo są jadalne, smaczne i doskonale nadają się na przetwory. W lecznictwie stosowany w chorobach serca, przy nadciśnieniu, bezsenności, jako środek uspokajający, ale mocniejsze działanie wykazują kwiatostany. Z owoców można zrobić pyszne wino, dżem albo herbatkę. Drewno jest bardzo twarde i lubią z niego korzystać tokarze. Głóg jednoszyjkowy należy do niskich drzew z rodziny różowatych, posiada ciernie. Jest dość pospolity a Pani kojarzy się z domem dziadka i beztroskim dzieciństwem. W zaroślach głogowych mieszkało wtedy mnóstwo wesołych małych ptaków a wśród nich była tajemna kryjówka i zabawy w dom. A dzień znów dziś był piękny i słońce nas ogrzewało aż do zachodu. I znów łąki ubrały się w Jeremikowe kolory i kolejny raz wydobyły piękno urody mojego dziewczęcia. Dla niektórych nie ma piękniejszego widoku, niż uśmiechnięta Jeremika w złocistych trawach z wywalonym jęzorem. Bo....
Jak nie kochać je
sieni, jej babiego lata,
Liści niesionych wiatrem, w rytm deszczu tańczących.
Ptaków, co przed podróżą na drzewach usiadły,
Czek
ając na swych braci, za morze lecących.

Jak nie kochać jesieni, jej barw purpurowych,
Szarych, żółtych, czerwonych, srebrnych, szczerozłotych.
Gdy białą mgłą otuli zachodzący księżyc,
Kojąc w twym słabym sercu, codzienne zgryzoty... / Tadeusz Wywrocki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję